Témáinkat igény szerint bővítjük. Ha van kérdése vagy ötlete,  írjon címemre, lehetőség szerint felvesszük az oldalra, de mindenképpen megválaszolom kérdését !

 

Jelenleg az alábbiakról van szó ezen az oldalon :

 

1. hordóajtó használata


2. új hordó forrázása

 

1. Hordóajtó használata:

Sok gondot, bosszúságot és sokszor felesleges javítási költséget okoz a tisztítóajtók nem megfelelő használata.

A probléma legtöbbször abból adódik, hogy a hordó belsejének tisztítása után a kivett ajtó nehezen húzható vissza a helyére. Ha ezt ilyenkor erőltetjük az anya erőteljesebb meghúzásával, az ajtó elrepedhet, vagy a már elrozsdásodott csavar kiszakadhat a helyéről. Rosszabb esetben a fenék középső darabját is elrepeszthetjük.Ezek elkerülése érdekében érdemes betartani az alábbiakat:

- ha kivesszük az ajtót, egy életlen késsel minden alkalommal kaparjuk le róla a régi faggyút. Ezt a hordófenéken is el kell végezni. Ezután tisztítsuk ki a csínt is az öreg, megkeményedett faggyútól valamint a borkőtörmeléktől /különösen a sarkokban/. Ügyelni kell arra, hogy a bortól, nedvességtől megpuhult fát ne sértsük meg a tisztító eszközzel.

Évente egyszer érdemes a csínban lévő gyékényt kivenni és újra cserélni. Az ajtó befelé szélesedik, tehát amikor ezt bevágjuk a helyére, úgy kell vágni, hogy ott a gyékény is szélesebb legyen. Az új gyékény lehet két-három mm-rel hosszabb mint a rendelkezésre álló hely, ez kétoldalt felhajolva elfér. Erre a célra a gyékény alsó, húsosabb részét használjuk!

Friss, puha faggyúval kenjük körbe egyenletesen az ajtót és a hordófeneket a tömítendő részen. Kenjük be a kitisztított csínt is, tegyük bele az előre kialakított gyékényt, majd kenjünk még rá faggyút.

Az ajtót ezután belülről tesszük be a helyére, először az alsó részét csúsztatva pontosan a helyére. Lefelé és kifelé húzva az ajtó a helyére illeszkedik annyira, hogy rá lehet tenni a keresztvasat és a csavart. Miközben a csavart lassan meghúzzuk, egy közepes / lehetőleg fa / kalapáccsal óvatosan ütögessük körbe a hordófeneket az ajtó mellett, ez segíti az ajtót kijönni a helyére. Segítsünk rá alulról is: a fenék vonalában alulról ütögessük meg a dongákat, ez segíti az ajtót a helyére csúszni a dongákba illeszkedő részén. Nagyon vigyázzunk, hogy tényleg a fenék vonalát üssük, ne attól kifelé a dongák fejét, mert egy öregebb hordónál elrepedhet vagy letörhet a dongafej.

Közben a csavarral húzzuk az ajtót a helyére, nagyjából szintbe a fenékkel.

A fenék és az ajtó nem mindig van szintben egymással, ha már nehezen lehet hajtani a csavart, ne erőltessük tovább, az ajtó a helyén van.

A felesleges faggyú közben kinyomódik, ezt le lehet szedni.

Ha a fentiek szerint járunk el, a hordóajtó sokáig biztonságosan fogja a hordót lezárni.

Mindennek ellenére ha javításra, vagy esetleg csak tanácsra van szükség, keressenek meg bizalommal személyesen vagy telefonon, szívesen segítek !

 

 

 

2. Új hordó forrázása:

A hordót hideg vízzel megtöltjük és 2-3 napig benne hagyjuk, majd kiöntjük. Ajánlatos ezt megismételni. A hordóba – űrtartalma szerint – 10-50 liter forró vizet öntünk, erősen bedugjuk, majd jól meghempergetjük, himbáljuk. Közben hol az egyik, hol a másik fenékre állítjuk, hogy a forró víz mindenütt behatolhasson a dongák pórusaiba. Ezután a dugót egy pillanatra kiütjük és a gőzt kiengedjük, majd újra bedugjuk a hordót. A fenékre állítva megvárjuk, hogy a víz hűlni kezdjen benne.

A még meleg hordóba 3 %-os szódás / trisós / oldatot öntünk és ugyan úgy forrázzuk a hordót, mint az előbb.

A szódás részek eltávolítása végett a hordót tiszta forró vízzel ismételten kiforrázzuk az előbbi módon, míg tiszta víz nem jön belőle. A kiforrázott hordót váltott hideg vízzel újra kiáztatjuk. Az így előkészített hordóba először csak mustot ajánlatos tenni, bort csak azután, ha egyszer már must forrt benne.

A forrázás elég hosszú folyamat, ha jól akarjuk elvégezni, a várakozási idők miatt eltarthat egy egész napig.

V I G Y Á Z A T !

A hordó mozgatása közben és a gőz kiengedésekor ne álljunk a dugók elé, ne hajoljunk föléjük, mert a hordóban lévő nyomás miatt a dugók nagy erővel vágódhatnak ki és balesetet okozhatnak !